KALKULÁLJ!!!
1.) Elintéznivalóimat igyekszem összeszervezni, hogy egy úttal lehetőleg mindent le tudjak bonyolítani. A sok kis rövid út több fogyasztással és idővel jár, ezért inkább előre tervezek.
 
2.) Igyekszem ésszerűen kombinálni a közlekedési eszközöket. Amennyire lehet városban inkább gyalog-kerékpárral közlekedem és/vagy a tömegközlekedést használom. Láttad már vádlimat?
 
3.) Rendszeresen ellenőrzöm a guminyomást, amit igyekszem az előírt gyári értékek körül tartani. Tisztában vagyok vele, hogy az alacsony nyomás emeli a fogyasztást, a túlfújt gumi viszont idő előtti kopáshoz vezet. Az arany középút ezúttal is jól beválik!
 
4.) Autómban sok elektromos kütyüt használok, 8 hangfalas hifit, DVD lejátszót, Mp3 lejátszót, és persze sok légkondit. Ezek megnyugtatnak és így kiegyensúlyozottabban vezetek.
 
5.) Próbálom minimalizálni az autó tömegét, a felesleges terheket kiveszem belőle. Anyósomat is megkértem, hogy fogyjon le, ha már nekem kell őt is szállítgatni.
 
6.) Igyekszem gyorsan felváltani magasabb sebességfokozatba, nem huzatom ki az autót. Jól tudom, hogy magasabb sebességfokozatban, alacsonyabb fordulatszámon kevesebbet fogyaszt a motor.
 
7.) De gyorsan kilövök a pirosnál, így hamarabb elérem a sebességet, hogy végre négyesbe kapcsolhassak és kis fogyasztáson haladhassak.
 
8.) Szeretek a napon parkolni nyáron, a légkondicionálom jól működik és így hamarabb eléri a motor az optimális üzemi hőmérsékletét is ahol már kevesebbet fogyaszt.
 
9.) Szeretem és használom a tempomatot, az autópályán is igyekszem inkább 110-re, mint 160-ra beállítani és úgy haladni. Jól tudom, hogy 100 km/h felett minden 10 km/h-s plussz-sebesség 1-2 liter plusszfogyasztás jelent.
 
10.) Ha nem használom, akkor leszerelem a tetőcsomagtartót, pedig ez nem kis munka. Az asszonynak már lassan a hétvégi bevásárláshoz is kell tetődoboz.